Miksi vastustan edelleen Hasanniemen omakotitalotontteja?

Vaikka Hasanniemen kaavoitusta käsitellään tänään 10.3. kaupunkirakennelautakunnassa en malta olla vastaamatta valtuutettu Heli Hjälmin (kok.) mielipidekirjoitukseen. Kirjoituksessaan Hjälm puolustaa uusien omakotitalotonttien kaavoitusta Hasanniemen alueelle. Olen Hjälmin kanssa samaa mieltä, että kaavassa on menty hyvään suuntaan ja turvattu suurin osa Hasaniemen puistosta. Olen hänen kanssaan samaa mieltä myös Jokiaseman alueen kehittämisestä, nyt käsittelyssä oleva kaavahan mahdollistaakin tämän hyvin. 

Toinen Hjälmin esiin nostama epäkohta uudessa kaavaluonnoksessa on monien ihmisten käyttämän pienen jalkapallokentän kaavoittaminen asuintontiksi. Tämä pieni avoin tila luo alueelle ominaista väljyyttä ja sen umpeen rakentaminen veisi alueelta omaleimaisuutta sekä vähentäisi alueen virkistyskäyttöä. 

Kirjoituksessaan valtuutettu Hjälm nostaa esiin kaupungin kaavoitusprosessin aikana esiin tuoman tarpeen rahoittaa Hasanniementien korjausta yksityistonttien myymisellä. Kirjoituksessa nostetaan kummallisesti vastakkain myös luontoarvot ja palvelut kuten varhaiskasvatus sekä ikäihmisten palvelut. Yhteisten palveluiden rahoitukseen meillä on jo työkalu, jota kutsutaan kunnallisveroksi. Tämän veron maltillista korottamista palveluiden turvaamiseksi vastaan valtuutettu Hjälm äänesti valtuustossa. Samalla jätetään huomioimatta Hasanniemen puolesta -kansalaisliikkeen useissa kirjoituksissa ansiokkaasti esiin nostamat helposti saavutettavien lähimetsien terveyshyödyt ikäihmisille ja muillekin kuntalaisille. 

Erityisen kummallinen Hjälmin kirjoituksen perusteluista on viides teesi. Tietääkseni kukaan ei ole esittänyt Hasanniemen puiston täysrauhoitusta. Kyse ei ole joko-tai valintatilanteesta: Luontoarvoja voidaan turvata, vaikka samalla parannetaisiinkin alueen saavutettavuutta esimerkiksi pyörätuolilla liikkuville tai muuten liikuntarajoitteisille. Luultavasti kyse on myös kompromissin hakemista metsän puolustajien toimesta.

Tätä asiaa nyt pitkään seuranneena on pakko ihailla sitä ideologista intomieltä, jolla kaupunki ja nyt jälleen Kokoomuskin ajavat näitä muutamaa raharikkaiden tonttia alueelle. 30 vuoden yrittämisen ja kansalaiskritiikkiin kaatumisen jälkeen toivoisi tervettä kaupunkilaisjärkeä kaavoittajalta ja päättäjiltä.  Alueen kehittäminen ei ole kiinni parista omakotitalotontista, ne vain turhaan tekevät alueesta ahtaan ja nakertavat alueen metsiä. Kaupunkilaisjärjellä ajatellen tontit mahtuvat vähän sivummallekin – metsäähän meillä riittää. 

Hasanniemi tulee mielestäni rauhoittaa asuinrakentamiselta. Paras ratkaisu on kaava, joka mahdollistaa jokiaseman kehittämisen, mutta rauhoittaa alueen muuten luonnonmonimuotoisuudelle, omaleimaisuudelle ja virkistyskäytölle. Hasanniementienkin voi remontoida rakentamatta tontteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close