Siltakadun kehittäminen pyöräväylänä on viisasta liikenne- ja ilmastopolitiikkaa

Tällekin tilalle olisi parempaa käyttöä. Siltakadun liikennemäärä klo 13:19 29.11.2019

Joensuun kaupunginvaltuuston 25.11. tekemä päätös aloittaa ensi vuonna jo aikaisemmin kaavassa hyväksytty Siltakadun muuttaminen kaksikaistaiseksi välillä Länsikatu – Noljakantie. Päätös on aiheuttanut paljon keskustelua mediassa ja asia on joutunut kokoomuslaisen ja perussuomalaisen populismin kohteeksi. Talousarvion hyväksyessään valtuusto päätti siis toteuttaa jo aikaisemmin hyväksytyn kaavan, joka perustuu tutkimustietoon keskustan liikenneverkon kehittämisestä.

Valtuustossa ja sosiaalisessa mediassa on kauhisteltu, kuinka tehty päätös näivettää keskustan liikkeet eikä lisää elinvoimaa. Kaupungin laskelmien mukaan kahta kaistaakin pitkin pääsevät yksityisautot sujuvasti liikkumaan keskustaan ja pois. Kaupungin laskelmat perustuvat tilanteeseen, jossa yksityisautoilu lisääntyy – kaupungin oman hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiseksi yksityisautoilun määrä pitää kuitenkin saada laskuun nopeasti. 

Liikenne aiheuttaa Joensuun päästöistä 27-30 prosenttia. Liikenne on ohjattava aina kun mahdollista pyöräilyyn, kävelyyn ja joukkoliikenteen käyttämiseen. Tietenkin myös tulevaisuudessa on ihmisiä joiden on erinäisistä syistä käytettävä yksityisautoja, joten kaupungin on panostettava myös vähähiiliseen liikenteeseen tukemalla esimerkiksi biokaasun tankkauspisteiden rakentamista. Samalla on huomattava, että suurin osa 5-20 kilometrin matkoista tehdään autoilla 90 prosenttia. Osa näistä on varmasti vapaa-aikaan liittyviä matkoja, joissa liikutellaan omia tai lapsien harrastekamoja autolla – kaupungin onkin huolehdittava kattavasta harrastusmahdollisuuksien tarjonnasta koko kaupungin alueella sekä panostettava myös tätä ryhmää palvelevaan joukkoliikenteeseen. 

Joensuun kaupungin keskusta ei kuitenkaan ole sumppu, jossa autoilijoita sorretaan, vaan viime vuosina kaupunki ja muut toimijat ovat panostaneet suuresti yksityisautoilun sujuvoittamiseen rakentamalla esimerkiksi toriparkin sekä parkkitaloja. Suurin osa kaupungin keskustan katutilasta on edelleen pyhitetty yksityisautoilulle, joten voimakas paniikinomainen reaktio yhden reitin kaventamisesta kuvastaa suuremmin yhteiskuntaamme: Elämme edelleen maailmassa, jossa yksityisautoilun rooli on kyseenalaistamaton ja yksityisautoilija on kuluttajakuningas kaduillamme. Kuitenkin Joensuussa pyöräilyn ja kävelyn kulkutapaosuus on 47 %. Pyöräkadut palvelevat siis huomattavaa joukkoa joensuulaisia. 

Siltakadusta ollaan rakentamassa kaupungin suunnitelman mukaisesti laadukasta pyöräilyn pääväylää, joka yhdistää Noljakan ja Marjalan alueet keskustaan, sekä kokoaa pyöräliikenteen omalle reitilleen. Näin se rauhoittaa muita katuja turvallisemmiksi ja rauhallisemmiksi esimerkiksi kävelijöille. Samalla se on osa kaupungin suurempaa suunnitelmaa rakentaa laadukas ja selkeä pyöräilyverkosto houkuttelemaan yhä useampia taittamaan matkojaan pyöräilemällä.

Siltakadun nelikaistaisuus on jäänne ajalta ennen kaupungin keskustan kiertävää kehätietä. Jäänne ajalta ennen ilmastokriisin muuttamaa liikennesuunnittelua. Nyt olemme ottamassa parempaan käyttöön aluetta, joka on suurilta osin hyvin vähällä käytöllä olevaa asvalttikenttää ja rakentamassa sen tilalle ilmastoystävällistä infraa. Asiasta on pyritty rakentamaan populistista vastakkainasettelua, mutta myös tulevaisuudessa kaupungin keskustaan pääsee yksityisautolla pitkin Siltakatua, johon mahtuvat rintarinnan (ilmastoystävälliset) yksityisautoilijat ja pyöräilijät. Edelläkävijyys ilmastoasioissa luo kaupungille näkyvyyttä ja elinvoimaa. Ja lopulta elävästä planeetasta huolehtiminen jos jokin on elinvoimapolitiikkaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close