Puheenvuoro Vasemmistoliiton puoluekokouksessa 16.11.

Hyvät toverit, meillä on edessämme valtava muutos: 
Kiistämätön tieteellinen konsensus on antanyt meille tiukat raamit, joiden mukaan meidän on luotsattava yhteiskuntamme päästövähennysten polulle, sekä hiilineutraaleiksi jo tulevina parina vuosikymmenenä. 

Suomen istuva on hallitus ottanut tavoitteekseen tehdä Suomesta hiilineutraalin vuoteen 2035 mennessä, mutta nopeamminkin voisimme toimia. Itsestään tämä tavoite ei täyty.

Samalla on meneillään toinen globaali ympäristökriisi, joka ilmastonmuutoksen tavoin asettaa myös ihmisyhteisöt uhanalaisiksi. Arvioiden mukaan voimme menettää globaalisti luonnon monimuotoisuudesta jopa 40 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Paikallisesti Suomessa on joka yhdeksäs laji uhattuna, ja suurin syy tälle kehitykselle on metsätaloutemme.

Näiden suurien lukujen takana on lajeja, joilla on itseisarvo. Lajeja, jotka ovat meille monelle rakkaita. Lajeja, jotka ovat ennen olleet täysin tavallisia, kuten hömötiainen, jonka kanta on romahtanut elinvoimaisesta erittäin uhanalaiseksi yhdeksässä vuodessa.

Nämä kaksi suurta kriisiä ovat ihmisen aiheuttamia ja ihmisten on niihin myös vastatattava. 
Nämä kaksi kriisiä ovat kestämättömän talousjärjestelmämme kiihdyttämiä ja talousjärjestelmää meidän on muutettava. 

Muutos tulee olemaan syvä, ja se vaatii myös vaikeita ratkaisuja. Meillä ei ole varaa työllisyyden nimissä rakentaa tulevaisuutta metsien monimuotoisuutta ja hiilinieluja vaarantavan metsäteollisuuden varaan. 

Hyvä esimerkki alasta, johon meidän on kiinnitettävä huomiota on turveala. Tämä kotimainen ilmastolle ja luonnolle haitallinen ala on ajettava alas. Mutta tässä muutoksessa meidän on turvattava tällä alalla toimivien ihmisten hyvinvointi. On luotava turvealalle siirtymäohjelma, jossa sovitaan niistä toimenpiteistä ja rahoituksesta, jolla tällä alalla työskenteleville ihmisille turvataan mahdollisuus koulututtautua uudestaan. Samalla on varmistettava tuki alueille, joissa turveala on huomattava työllistäjä, ja toimittava tässä yhdessä ihmisten itsensä kanssa. Tällainen siirtymäohjelma tarvitaan monille muillekin aloille.

Vasemmistolaisena liikkeenä meidän tulee olla työntekijöiden ja ympäristön puolella. Vaatia kestävää työllisyyspolitiikkaa, koulutuspolitiikkaa ja työntekijöiden oikeudet turvaavaa siirtymäpolitiikkaa kohti hiilineutraalia Suomea ja maailmaa. 

Meidän on ajettava joitain aloja alas ympäristön suojelemiseksi. Näiden alojen työntekijöiden osalta meidän on varmistettava riittävä tuki, ja mahdollisuus uudelleenkouluttautumiseen. 

Hyvät toverit, kuolleella planeetalla ei ole työpaikkoja. Meidän on nyt luotava tuo reilu siirtymä hiilineutraaliin tulevaisuuteen ja parempaan työelämään. Muotoiltava työn ja ympäristön kestävä liitto. Vaadittava parempaa työelämää – meille ja luonnolle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close