Postin toimintaa ei voi hyväksyä

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU aloitti sunnuntaina 1.9. Tulevaan keskiviikkoon saakka jatkuvat työtaistelutoimet, joilla pyritään vaikuttamaan Postin suunnitelmiin siirtää iso osa työntekijöistä halvemman työehtosopimuksen piiriin. PAU:n laskelmien mukaan esimerkiksi 16 vuoden työkokemuksen omaavalle helsinkiläiselle postikäsittelijälle siirto tarkoittaisi 42 % laskua palkkaan. Keskimäärin palkka laskisi työehtoshoppailun takia Postin työntekijöillä noin 30 %.  Keskimääräinen palkka Postilla on 2200 euroa kuussa ja tästä suunnitelma leikkaisi noin 660 euroa. Tämäkö on sitä vastuullista ja reilua työnantajapolitiikkaa, jota 100 % valtion omistama yhtiö haluaa edustaa? Fyysisesti kuormittavasta työstä maksettavaa korvausta lasketaan huomattavasti ja samalla työntekijöille ojennetaan kylmää kättä.

Posti perustelee tarvetta muiden yritysten pienemmillä palkoilla ja kiristyneellä kilpailutilanteella – tämän kehityksen takana on pitkä kehityskulku, jossa esimerkiksi mainostenjakelijoiden palkat on painettu alas järjestäytymistä vaikeuttamalla ja työnantajien perustamilla ns. Keltaisilla liitoilla. Tästä kehityksestä toinen esimerkki on Helsingin Sanomien päätös siirtää oma jakelunsa Postilta omalle yritykselleen, joka on vuorostaan pakottanut jakajat yrittäjiksi toimimaan omalla vastuullaan ilman työsuhteen tuomaa turvaa – tai Helsingin sanomien tapauksessa edes työvälineitä tai -vaatteita. Tämä työehtojen huononeminen uhkaa nyt edetä Postin toimien takia entisestään ja työnantajat pyrkivät varmasti soveltamaan opittua muillekin aloille. 

Ainoita kestäviä toimenpiteitä tässä epäterveessä tilanteessa on tukea jakajien järjestäytymistä ja palkkojen nostamista koko sektorilla – ei lähteä kilpajuoksuun pohjalle ja huonontamaan kaikkien etuja sekä palkkoja. Samalla valtion tulee huomattavasti laskea Postin tulostavoitetta ja käyttää omistajan ääntä työntekijöiden sorsimisen lopettamiseksi. Samalla tarvitaan toimia joilla Postin kaltaisten yritysten työehtoshoppailua vaikeutetaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close