Huonot työehdot halutaan koskemaan kaikkia

Postman_on_bicycle,_1992

17.12. Seura-lehti uutisoi Helsingin Sanomien siirtäneen lehtensä aamujakelun Uudellamaalla Postilta omalle yritykselleen. Tämä yritys on vuorostaan pakottanut lehdenjakajat yrittäjiksi: työntekijöiden tulee vastata omista sosiaaliturva- ja eläkemaksuistaan sekä hoitaa jakelu omissa vaatteissaan ja omilla kärryillään. Samankaltainen pakkoyrittäminen on yleistynyt Suomen työmarkkinoilla. Kaikki tämä on kuitenkin vain osa jatkumoa, jossa työehtoja pyritään ensin heikentämään kaikkein vaikeimmassa asemassa olevilta ja ulottamaan sieltä muille aloille. Vasemmisto on jo pitkään varoittanut työehtojen polkemisen hyväksymisen tietyille ryhmille asettavan kaikkien työsuhteet vaaraan. Olemme puolustaneet mm. thaimaalaisten marjanpoimijoiden asemaa, koska olemme nähneet sen olevan vain yksi askel polulla kohti kaikkien työsuhteiden purkamista ja siirtymistä entistä vahvemmin yksilönvastuuseen perustuvaan työelämään.

Esimerkki tämänkaltaisesta työn teettämisestä epävarmassa tilanteessa olevilla freelancereilla on suurissa kaupungeissa toimiva saksalaisomisteinen ruokalähettipalvelu Foodora. Nyt yritystä vastaan on käynnistetty Justice4couriers -kampanja. Kampanja vaatii läheteille parempia oikeuksia, kuten esimerkiksi oikeutta työn tekemiseen työsuhteessa ja yrityksen yksipuolisesti ilmoittaman palkanalennuksen perumista. Foodoran kaltaiset yritykset pyrkivät tarkoituksenmukaisesti hämärtämään työn luonnetta kutsumalla työtä “keikoiksi” ja mainostamalla työtä mukavana harrastuksena ja ulkoiluna – usein kuitenkin monelle työ on yksi tärkeimmistä, ellei ainoa, toimeentulonlähde. Samalla yritys on järjestelmää muovailemalla pelinomaiseksi asettanut jokaisen työntekijän kilpailemaan koko ajan toisiaan vastaan.

Justice4couriers-kampanjan kaltainen työläisten järjestäytyminen vaatimaan omia oikeuksiaan on suositeltavaa. Tämän tueksi on ammattiyhditysliikkeelle säädettävä niin kutsuttu joukkokanneoikeus. Itsenäinen kanneoikeus helpottaisi työntekijöiden aseman parantamista, koska työntekijöiden ei tarvitsisi esiintyä oikeudessa omilla nimillään. Usein työpaikan ongelmiin jätetään puuttumatta, koska pelätään sanktioita tai vaikean työntekijän mainetta. Vapaan liikkuvuuden Euroopassa se helpottaisi myös muualta tulevien työntekijöiden aseman parantamista: usein muualta tulevat työntekijät eivät tunne oikeuksiaan, puhuvat puutteellisesti suomea tai ovat epäedullisessa asemassa suhteessa työnantajaansa.

Alustatalouden ja muiden ns. epätyypillisten työsuhteiden lisääntyminen on arkea erityisesti nuorempien työntekijöiden keskuudessa. Osaltaan nämä muutokset ovat tervetulleita, mutta samalla on huolehdittava työntekijöiden oikeuksien turvaamisesta myös muuttuvassa tilanteessa. Samalla riittävä perustulo turvaa ihmisten arkea varmistamalla toimeentulon jatkuvuuden muuttuvien työsuhteiden maailmassa.

Antti Saarelainen
Kaupunginvaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas (vas.)
Joensuu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close