Turvataan kaupungin metsien monimuotoisuus

Metsäkannari

Joensuun kaupungissa on käynnissä alkaneen neljävuotisen valtuustokauden strategian valmistelu ja me allekirjoittaneet haluamme nostaa strategiaan selkeitä metsien hoitoon ja suojeluun liittyviä tavoitteita. Joensuu on osallistunut metsien suojeluun harkitsevasti ja tänä vuonna on tarkoitus suojella uusia metsäalueita osana Suomen satavuotista taivalta juhlistavaa kampanjaa. Strategisilla tavoitteilla varmistamme toiminnan pitkäjänteisyyden ja hallintoyksiköiden yhteistoiminnan. Kunnilla on erityinen vastuu luonnonsuojelusta ja usein kuntien omistamat metsä- ja puistoalueet ovat suurina kokonaisuuksina, joilla suojelun käytännön toteutus ja suunnittelu on helpompaa.

Joensuun kaupunki omistaa yhteensä lähes 9000 hehtaaria metsää, josta tällä hetkellä on suojeltu on noin 5 prosenttia. Talousmetsien lisäksi kaupungin omistamiin alueisiin kuuluu asukkaille tärkeitä lähimetsiä sekä virkistys- ja ulkoilumetsiksi osoitettuja alueita. Tällä hetkellä kaupungin metsien käyttöä ohjaa Joensuun Kaupungin Metsänhoidon Linjaus, joka on hyväksytty vuonna 2009.

Me allekirjoittaneet haluamme Joensuun kaupungin ottavan strategiassaan kantaa kaupungin omistamien metsien suojeluun ja hoitoon sekä siirtymistä kohti kevyempiä metsänhoidon toimenpiteitä ja jatkuvan kasvatuksen periaatetta tarkoituksenmukaisilla alueilla. Kaupungin omistamien metsien inventointia ja luonnonarvoiltaan suojelukohteiksi sopivien alueiden suojelua on jatkettava. Myös talousmetsien osalta luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen on kiinnitettävä suunnitelmallisesti enemmän huomiota. Maamme uhanalaisista lajeista 37% on metsälajeja ja metsäelinympäristöjen muutokset ovat suurelle osalle lajeista merkittävin uhanalaisuuden syy. Lähi- ja virkistysmetsät ovat kaupunkilaisille merkityksellisiä alueita, joilla on monipuolinen vaikutus hyvinvoinnille. Niiden hoidossa on siirryttävä voimakkaammin hallitun luonnontilan periaatteen mukaiseen hoitoon, jossa metsien harvennushakkuita tehdään kevyemmin, metsän annetaan olla monikerroksista ja eri ikäisten puiden annetaan kasvaa lomittain. Monipuolisempi metsä tarjoaa kuntalaisille miellyttävämmän maiseman ja muun muassa lapsille retki- ja elämyspaikkoja.

Me allekirjoittaneet toivomme, että suunnitelmallinen ja pitkäjänteinen metsiensuojelu ja metsien monimuotoisuuden turvaava käyttö nostetaan myös strategiseksi tavoitteeksi. Samalla kaupungin metsänhoidon linjaus päivitetään ja monimuotoisuuden turvaaminen nostetaan sen keskiöön.

Antti Saarelainen (vas.)
Harri Hölttä (vihr.)
Kauko Salo (kok.)
Tuula Parikka (kesk.)
Antti Kainulainen (kd.)
Joakim Kärkäs (sd.)

Sanna Palvanen (vpj.)
Savo-Karjalan Luontopiiri

Elina Mikkonen (vpj.)
Joensuun seudun luonnonystävät ry

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close