Kaksi kirjoitusta kaavoituksesta

shanghai_2020_-_urban_planning_exhibition_center_-_02
(CC-BY-SA Jordiferrer / Wikimedia Commons)

Olen viime aikoina kirjoittanut kaksikin asemanseudun kaavoitusprosessiin liittyvää mielipidekirjoitusta, jotka nyt tässä julkaisen peräkkäin – tärkeimpänä pointteina kummassakin on omaehtoisen kaupunkikulttuurin tukeminen, eli Laiturin pelastaminen, sekä ihmisten ohjaaminen yksityisautoilusta kevyen ja joukkoliikenteen käyttäjiksi.

Joensuussa riittää siltoja muille kuin autoillekin
(Julkaistu Karjalaisessa viikolla 39)

Kyrö Koskinen kritisoi kovin sanoin 21.09. ilmestyneessä mielipidekirjoituksessaan kaupungin kaavoituksen esitystä asemanseudun kaavaksi ja erityisesti siinä esitettyä suunnitelmaa rauhoittaa silta keskustan ja Ilosaaren väliltä vain kevyelle ja joukkoliikenteelle.

Koskinen maalailee tarpeettoman uhkakuvan, kuinka sekä Ilosaari, että asemanseutu “eristetään” muusta keskustasta – eihän sinne pääsisi enää suoraan kuin kahden sillan (Suvantosillan sekä Sirkkalan sillan) kautta autolla! Itse tervehdin kaupungin kaavoitusyksikön esitystä ilolla, onkin jo aika, että kaupunkia aletaan kehittämään muidenkin kuin autoilijoiden näkökulmasta. Rauhoittunut silta ja vähäisempi liikenne myös Ilosaaren alueella tekevät puistoalueista paljon viihtyisämmät alueet kaupunkilaisille viettää aikaansa ja käyttää alueen palveluita.

Mutta erityisesti tässä on kyse kaupungin sitoutumisesta omiin tavoitteisiinsa – Joensuun kaupunki on linjannut olevansa hiilineutraali kaupunki vuoteen 2025 mennessä ja tämä tarkoittaa tarttumista myös liikenteen aiheuttamiin päästöihin, jotka kaupungin oman tilaston mukaan viikolla 36 olivat 53 % kokonaispäästöistä. Tässä on tietysti huomioitava yleinen lämpötila, jolloin lämmityksen osuus on keskiarvoa pienempi. Mutta suunta on selkeä: Kaupungin on ryhdyttävä kunnianhimoisiin toimiin liikenteen päästöjen vähentämiseksi. Toriparkin kaltaisten virheiden aiheuttamat lisäpäästöt on kirittävä kiinni muissa ratkaisuissa ja sen takia kaupungin onkin panostettava entistä voimakkaammin kävelykeskustan kehitämiseen, pyöräilymahdollisuuksien parantamiseen ja joukkoliikenteeseen.

Luonnoksessa hyvää ja huonoa
(Julkaistu Karjalan Heilissä 9.11.)

Joensuun kaupungin tiedotteessa liittyen asemanseudun kaavaluonnokseen (julkaistu 2.11.) on sekä hyviä että huonoja uutisia eloisammalle ja ekologisemmalle Joensuulle. Hyvänä uutisena kaupunki on ottanut tosissaan toiveet tällä hetkellä Kulttuurikahvila Laiturin käytössä olevan ns. asemaravintolarakennuksen säilyttämisestä. Toivon kovasti, että kaupunki tunnistaa kaupunkilaisten omaehtoisen toiminnan arvon mukavamman kaupungin luojana ja toimillaan suojelee ja tukee tällaista toimintaa. Kulttuurikahvila Laituri myös näyttää mallia muille toimijoille kuinka tukea ekologisempaa elämäntapaa, lähiruokaa, paikallista kulttuuria sekä ihmisten omatoimisuutta.

Ikävää tiedotteesta on huomata, että kaupunki on perääntymässä suunnitelmistaan rauhoittaa asemanseutua ja ydinkeskustaa muuttamalla Länsisilta vain kevyelle ja julkiselle liikenteelle varatuksi. Tämä toimenpide tekisi asemanseudun kevyestä liikenteestä sujuvampaa, sekä ohjaisi yksityisautoilua pois aivan ydinkeskustasta torinlaitamilta. Tällaisella toiminnalla ohjattaisiin myös ihmisiä valitsemaan mieluummin julkinen tai kevyt liikenne yksityisautoilun sijaan. Joensuussa on aika tarttua liikenteen päästöihin ja nykyisin hallitsevan yksityisautoilun lisääntymisen hyväksyvän poliittisen linjan sijaan ohjata poliittisilla päätöksillä ihmisiä valitsemaan vaihtoehtoisia kulkuvälineitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close