Palautetaan lapsilisäkeskustelu raiteilleen

Viime aikojen keskusteluun valtiontalouden tasapainottamisesta on noussut kysymys rikkaiden (keskustelussa on käytetty yli 100 000 euroa vuodessa tienaavia) lapsilisästä. Tämä populistinen avaus demareilta on ajanut keskutelun lapsilisästä aivan väärille raiteille. Lapsilisän rajoittamisen sijaan pitäisi keskustella siitä, miten myös pienituloiset perheet hyötyisivät lapsilisästä – enää lapsilisä ei ole etuoikeutettua tuloa, vaan toimeentulotukea vähennetään saatua lapsilisää vastaava summa. Näin ollen lapsilisä on tulonlisäystä keski -ja suurituloisille, mutta ei helpota pienituloisten perheiden ahdinkoa.

Tärkein toimi lapsiköyhyyden vähentämiseksi olisikin lapsilisän muuttaminen takaisin etuoikeutetuksi tuloksi suhteessa toimeentulotukeen. Nykyään yhä useampi työssäkäyväkin joutuu turvautumaan toimeentulotukeen, joten kysymys koskettaa merkittävää määrää pienituloisia perheitä. Myös 145 euron huoltajakorotus opintotukeen tulee palauttaa, jotta helpotetaan usean nuoren perheen elämää ja kannustetaan myös jo lapsen kanssa eläviä jatkamaan opiskeluaan.

Keskustelu lapsilisän rajoittamisesta jäytää myös hyvinvointivaltion perustana olevaa universalismin periaatetta – kaikki maksavat, kaikki hyötyvät.

Antti Saarelainen

Joensuun seudun Vasemmistonuorten puheenjohtaja

Kansanedustajaehdokas(vas.)

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close