Eloisa ja monenkirjava kaupunkikeskusta.

Karjalaisessa 22.6. ja Karjalan Heilissä 23.6. julkaistu mielipidekirjoitus.

Karjalainen, turvaa Joensuun historian säilyttäminen!

Vuoden 2009 vappuna Joensuun nuorista ja vanhemmistakin ihmisistä koostuva joukko valtasi Torikatu 10:ssä sijaitsevan kiinteistön ja nimesi sen Uudeksi Kulmaksi. Valtauksella tavoiteltiin tilaa ihmisten omaehtoiselle toiminnalle, sekä paikkaa jossa saa oleskella ilman ostopakkoa. Myös historiallisen rakennuksen nostaminen siitä häpeällisestä tilasta, johon kaupunki oli sen antanut joutua, oli yhtenä valtaajien kannustimena.
Kaupunki ei kuitenkaan katsonut ihmisten omaehtoista ja aidosti heistä lähtöisin olevaa toimintaa hyvällä, vaan poistatti valtaajat talosta ja sinetöi näin rakennuksen tulevaisuudeksi homehtumisen ja mahdollisen purkamisen.
Kaupunki on sokaistunut uusien rakennusten kiillosta ja unohtanut, että viihtyisä ja eloisa kaupunkikeskusta tarvitsee monipuolisesti rakennuksia eri aikakausilta.
Uusien rakennusten kiiltävän ulkokuoren alle hautautuu myös historian lisäksi pahaa oloa ja juurettomuuden tunnetta, johon talonvaltaajat pyrkivät myös osaltaan vaikuttamaan. Torikatu 10 tarjosi aukiollessaan mahdollisuuden ihmisille erilaisista lähtökohdista tavata toisiaan, verkostautua, keskustella ja järjestää toimintaa.
Nyt kaupunki on tarjonnut talonvaltaajien käyttöön tilat Jokikadulta ja antanut mahdollisuuden jatkaa tärkeäksi koettua työtä, mutta on täysin sivuuttanut puutalokysymyksen lopullisen ratkaisun.
Torikadun puutalokortteli on kuitenkin Joensuun kaupungin viimeinen yhtenäinen puutalokortteli, jossa on kehityspotentiaalia Joensuun historian ja kulttuurin keskittymäksi, jota tultaisiin katsomaan kauempaakin ja paikalliset toimijat saisivat tarvitsemiaan tiloja käyttöönsä. Rakennusten parhaimmillaan 150-vuotiseksi venynyttä historiaa ei myöskään tule unohtaa ja korvata kovan rahan omistusasunnoilla.
Allekirjoittanut vaatiikin uudelta kaupunginjohtajalta toimia Joensuun historian unohtamisen ja suoranaisen tuhoamisen lopettamiseksi, sekä eloisan ja monenkirjavan keskustan turvaamiseksi.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close